Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Στρατηγική εξόδου απο τη κρίση - Μέρος α΄- Μικρότερο κράτος

ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΣΟΝΑ  - 3/7/2011

Κατ' αρχήν υπάρχουν πολλές στρατηγικές εξόδου απο την Ελληνική κρίση.
Η δική μου άποψη στηρίζεται σε τρείς άξονες που αφορούν το έλλειμμα, το χρέος και την ανάπτυξη - απασχόληση.

α) Έλλειμμα Δημόσιου Τομέα ( 17 δισ ευρώ για το 2011).

Ένα πακέττο μέτρων λιτότητας 17,0 δισ ευρώ, με μιά θεραπεία-σοκ.

Το έλλειμμα πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα, ολοκληρωτικά και αποκλειστικά απο περικοπές (ισόποσες του ελλείμματος) των κρατικών δαπανών, ως εξής:
α.ι)Άμεση εφαρμογή της μερικής απασχόλησης σε όλους τους υπαλλήλους του Δημόσιο Τομεα, για 1-2 χρόνια (μέχρι την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου), συμπεριλαμβανομένων και των πάσης φύσεως συμβασιούχων υπαλλήλων. Είναι ευνόητον ότι δεν θα γίνει στο ίδιο διάστημα καμμία πρόσληψη.
α.ιι)Κατάργηση όλων των Φορέων του Δημοσίου (με εξαίρεση ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, ΕΣΥ και Ασφαλιστικά Ταμεία) και άμεση απορρόφησή τους απο το εποπτεύον αρμόδιο Υπουργείο, σε ειδική Γενική Γραμματεία. Το προσωπικό συνάπτει συμβάσεις ορισμένου χρόνου και μερικής απασχόλησης με το Δημόσιο.
α.ιιι)Το μισθολόγιο των ΔΕΚΟ (μέχρι να ιδιωτικοποιηθεί πλήρως το ιδιοκτησιακό καθεστώς αυτών) θα διέπεται απο τις αρχές του ενιαίου μισθολογίου
α.ιv)Αίρονται τα εγκριτικά όρια πιστώσεων και δαπανών (προσωρινά) όλων των Δημοσίων Υπαλλήλων και μετατρέπονται σε εισηγητικά όρια, με μοναδικό αποκλειστικό εγκριτικό όριο πλέον, τον αρμόδιο Υπουργό, με ταυτόχρονη κατάργηση της εγγράφου αλληλογραφίας και αντικατάστασής της απο την ηλεκτρονική αλληλογραφία. Βασική προυπόθεση για έγκριση απο τον Υπουργό, η προηγούμενη ανάρτηση στο πρόγραμμα Διαύγεια (το προηγούμενο 10ήμερο) κάθε εισηγούμενης δαπάνης η πιστωσης και η συνηγορία του εσωτερικού ελεγκτή κάθε Υπουργείου, σε κάθε έγκριση. Είναι ευνόητο ότι καταργείται κάθε δαπάνη για νέες προσλήψεις, για οδοιπορικά και εκτός έδρας, για πάσης φύσεως υπερωρίες, για αμοιβές επιτροπών, για έξοδα κινητών και για υπερβολικές δαπάνες καυσίμων.
α.v)Κατάργηση των επιδομάτων ανεργίας και αντικατάστασή τους με επίδομα μερικής απασχόλησης και εθελοντικής εργασίας (των επιδοτουμένων ανέργων) στους Δήμους, στα Νοσοκομεία, στα σχολεία, στα μέσα μεταφοράς, γενικότερα στο Δημόσιο.
α.vι)Κεντρική διαχείριση όλων των επιδοτήσεων απο το Υπουργείο Οικονομικών, με κατάργηση των περισσοτέρων εξ αυτών.
α.vιι)Εξομείωση (σταδιακή σε 4 εξάμηνα) του καθεστώτος ασφάλισης των Δημοσίων Υπαλλήλων (υγεία, εφάπαξ, επικουρικό, και κύρια σύνταξη) με το αντίστοιχο του ΙΚΑ.
α.v.ιιι)Χορήγηση επιδόματος ( ίσο με το 10% της εξοικονομούμενης ετήσιας δαπάνης) σε κάθε Δημόσιο Υπάλληλο που θα προτείνει τρόπους η μεθόδους εξοικονόμησης άλλων κρατικών δαπανών
Συμπέρασμα για το έλλειμμα του Δημόσιου Τομέα.
Δεν μπορεί μια βάρκα (ιδιωτικός τομέας) να σπρώχνει συνέχεια ένα κρουαζιερόπλοιο (δημόσιος τομέας). Ούτε βέβαια και η βάρκα να είναι συνέχεια κρατικοδίαιτη.

Η άμεση εφαρμογή της πιο πάνω στρατηγικής, ως προς το έλλειμμα, θα επανασυνδέσει τις αγορές, πολύ πιό γρηγορα με την Ελληνική οικονομία και θα βελτιώσει σημαντικά τη ρευστότητά της, που είναι στοιχειώδης προϋπόθεση για τη μελλοντική ανάπτυξή της.
Η πιό πάνω θεραπεία - σοκ, μάλλον θα πρέπει να επαναληφθεί και το 2012, γιατι πρέπει να αγορασθεί χρόνος, προκειμένου να γίνουν όλες οι αναγκαίες αλλαγές στο Δημόσιο τομέα.
Το μεγάλο ερώτημα βέβαια είναι, ποιός θα τα εφαρμόσει και εαν η θεραπεία - σοκ για τη σωτηρία της πατρίδος είναι άμεση στοιχειώδης υποχρέωση η χρειάζεται λαϊκή νομιμοποίϊση για την λήψη και άλλων μέτρων (πχ άρση της μονιμότητας των Δημοσίων υπαλλήλων);

Σε λίγο ακολουθεί το μέρος β΄

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου