Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΣΟΝΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ γ΄ μέρος . Ανάπτυξη - Απασχόληση - Ανταγωνιστικότητα

17 Δεκεμβρίου 2011

ΤΙ ΘΑ ΕΚΑΝΕ (ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ) ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΣΑΣ (ξαναγραμμένο γράμμα μετά από 5 μήνες).

γ΄ μέρος. - Ανάπτυξη - Απασχόληση -Ανταγωνιστικότητα

Ενα πακέττο μέτρων  για την προώθηση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας,  που θα χρηματοδοτείται μερικώς από τη μείωση  της φοροδιαφυγής  και μερικώς απο την Ευρωπαϊκή Ένωση  (ΕΣΠΑ και ΕΥΡΩΠΑΊΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ)

Η κύρια αιτία της βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης στην Ελλάδα, είναι σήμερα η έλλειψη ρευστότητας της Ελληνικής οικονομίας. Άρα προέχει η επανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών Τραπεζών και η χορήγηση κινήτρων για την επιστροφή των Ελληνικών καταθέσεων του εξωτερικού.
Παρατίθενται τα πιό κάτω ενδεικτικά μέτρα για την προώθηση της ανάπτυξης, της απασχόλησης  και της ανταγωνιστικότητας, όπως:
Ι. Ανάπτυξη - Απασχόληση.
γ.ι) Μείωση του φορολογικού συντελεστή της κερδοφορίας των επιχειρήσεων απο 20% σε 10%. Άρση της δυνατότητας των επιχειρήσεων να μεταφέρουν ζημιές απο χρήση σε χρήση. Απώλεια εσόδων περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Δυνατότητα για τη δημιουργία φορολογικών παραδείσων (10 ετών) σε νέες εξαγωγικές επιχειρήσεις, για νέους Έλληνες επιχειρηματίες και σε οικονομικές ζώνες, πλησίον των μεγάλων αστικών πόλεων. Άμεση καταγραφή όλων των Ελλήνων νέων επιστημόνων που φεύγουν στο εξωτερικό για την παροχή, σύντομα, κινήτρων επαναπατρισμού. Προώθηση διακρατικών επενδύσεων στην Ελλάδα με τις χώρες, κυρίως, της Ευροζώνης (π.χ. στην ενέργεια και στον τουρισμό) ,
γ.ιι)Μείωση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ κατά 2% και του μεσαίου κατά 1%, με απώλεια εσόδων περίπου 2,0 δισ. ευρώ (με ταυτόχρονη  κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά).Επαναφορά του αφορολόγητου απο τις 5000 ευρώ στις 12000 ευρώ (μόνο για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και με την προϋπόθεση της ύπαρξης των απαιτουμένων αποδείξεων ).
γ.ιιι)Αύξηση του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων απο 8,5 δισ.ευρώ σε 10,0 δισ ευρώ το 2012 και σε 12,0 δισ. ευρώ το 2013.
γ,ιv)Προώθηση της παραγωγής και της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (χρηματοδότηση από τη ΔΕΗ -μέσω αναχρηματοδότησης της από το ΕΣΠΑ-της εγκατάστασης  οικιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων, ελληνικής κατασκευής).
γ.v)Ίδρυση Τράπεζας Επενδύσεων με συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Διεθνούς Τράπεζας και προώθηση των μετοχικών συμμετοχών μειοψηφίας από τη νέα Τράπεζα.
γ.vi)Ταχύτερη απορρόφηση των κονδυλίων απο το ΕΣΠΑ και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
γ.vii)Γρήγορες συγχωνεύσεις Τραπεζών, επανακεφαλαιοποίηση Τραπεζών και κίνητρα για την επιστροφή ελληνικών καταθέσεων εξωτερικού (Έκδοση Εντόκων Γραμματίων, με ρήτρα Ευρώ  και υψηλότερο επιτόκιο)
γ.viii) Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας και προώθηση των μεγάλων έργων δημοσίου συμφέροντος (οδικοί άξονες, φωτοβολταϊκά, επέκταση του μετρό και του προαστιακού, Ελληνικό, άμεση αξιοποίηση Ολυμπιακών ακινήτων, κ.α.)
γ.ix)Προώθηση του πράσινου κουπονιού τροφίμων από Ελληνικά προϊόντα για τη στήριξη της κοινωνικής πρόνοιας και της Ελληνικής γεωργίας.
ΙΙ Ανταγωνιστικότητα
γ.x)Απελευθέρωση της αγοράς εργασίας απο τυχόν περιορισμούς σε απολύσεις εργαζομένων (πχ άρση μηνιαίων ποσοτικών περιορισμών σε απολύσεις)
γ.xi)Η δυνατότητα χρήσης ατομικών συμβάσεων για μειωμένες αποδοχές, πρέπει να συνοδεύεται, εμπράκτως, από αντίστοιχες ανάλογες μειώσεις τιμών των προϊόντων των επιχειρήσεων.Δυνατότητα, αντί για μείωση μισθών, προσωρινής αύξησης των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας.
γ.xii)Χορήγηση αυθημερόν άδειας λειτουργιας νέων επιχειρήσεων (σε ζώνες), βάσει προδιαγεγραμμένων όρων και με προσκόμιση αντίστοιχης εγγυητικής επιστολής, για εκ των υστέρων έλεγχο.
γ.xιιι)Άμεση εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στη παιδεία και την υγεία  και κυρίως εκείνων της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων.
γ.xiv)Εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ, με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και συμμετοχή ιδιωτών.
γ.xv)Άμεση διακοπή εργασιών πολύ ζημιογόνων ΔΕΚΟ
γ.xvι).Άμεση αναστολή κάθε ιδέας αύξησης της τιμής ρεύματος της ΔΕΗ και μείωση της μισθοδοσίας του προσωπικού της ΔΕΗ.

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΣΟΝΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ β΄μέρος. Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής. Διεύρυνση της φορολογικής βάσης .

16 Δεκεμβρίου 2011

ΤΙ ΘΑ ΕΚΑΝΕ (ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ) ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΣΑΣ (ξαναγραμμένο γράμμα μετά από 5 μήνες).

β΄μέρος - Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής. Διεύρυνση της φορολογικής βάσης   .

Ένα πακέττο μέτρων αύξησης των εσόδων με 20, δισ ευρώ το χρόνο, που θα μπορέσει α) να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη, β) να δώσει τη δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης της υποχρέωσης πώλησης της δημόσιας ακινήτου περιουσίας για αργότερα, με καλλίτερες συνθήκες η και πιθανόν ματαίωσης της πώλησης και γ) κυρίως να εξυπηρετήσει μακροπρόθεσμα το δημόσιο χρέος
.

Μέχρι να ξαναγίνει ο εισπρακτικός μηχανισμός του Δημοσίου, βάσει ξένης τεχνογνωσίας, πρέπει το φορολογικό σύστημα να δουλέψει με έκτακτες εισφορές και υψηλά πρόστιμα, σε εκείνους που συστηματικά πληρώνουν λίγους η καθόλου φόρους. Έτσι,
Ι. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ
β.ι) Επιβολή υψηλού προστίμου 25000 ευρώ, σε μη έκδοση απόδειξης η σε μη απόδοση του ΦΠΑ εκδοθείσης απόδειξης.
β.ii) Γενική εφαρμογή της κάρτας συναλλαγών-αποδείξεων .Η κάρτα συναλλαγών θα πρέπει να υποβάλλεται ηλεκτρονικά στη ΓΓΠΣ και να περιλαμβάνει πάσης φύσεως δαπάνες με αποδείξεις κάθε χρόνο, υποχρεωτικώς, τουλάχιστον σε ποσοστό 80% του φορολογητέου εισοδήματος (μέχρι 60000 ευρώ) και μέχρι 60% πιό πάνω. Σε αντίθετη περίπτωση ο φορολογούμενος θα πρέπει να επιβαρύνεται (πρόσθετη φορολογία)  με πρόστιμο 23%, επι του υπολειπομένου και απαιτουμένου ποσού δαπανών. Να δοθεί η δυνατότητα καταγγελίας των περιπτώσεων που δεν εκδίδεται απόδειξη. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί από τη διασταύρωση των στοιχείων της ΓΓΠΣ ότι δεν έχει αποδοθεί ο αναλογούν φόρος από εκδοθείσα απόδειξη, τότε δικαιούχος του προστίμου (25000 ευρώ) θα είναι ο φορολογούμενος κατα 80% και θα πιστώνεται, άμα τη εισπράξει του προστίμου, ο λογαριασμός του. Να δοθεί η δυνατότητα μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στους χρήστες της κάρτας συναλλαγών-αποδείξεων. Καταβολή ΦΠΑ στο Δημόσιο κάθε μήνα από όλους τους υπόχρεους. Δυνατότητα υποβολής αποδείξεων - ηλεκτρονικά - κάθε μήνα.
β.iiι)Επιβολή υψηλού προστίμου, τουλάχιστο 100000 ευρώ, σε περίπτωση χρησιμοποίησης πλαστών η εικονικών τιμολογίων απο επιχειρήσεις η φυσικά πρόσωπα η το δεκαπλάσιο των τιμολογίων (όποιο είναι μεγαλύτερο)και επιστροφή του προστίμου στον καταγγέλοντα κατά 80%, άμα τη εισπράξει του. Αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη (αυτόφορο) σε βαθμό κακουργήματος σε επιχειρήσεις (διευθύνοντα σύμβουλο, γενικό διευθυντή, οικονομικό διευθυντή και προϊστάμενο λογιστηρίου) η στο φυσικό πρόσωπο και τον λογιστή του.
β.iv)Επιβολή υψηλού προστίμου τουλάχιστο 100000 ευρώ η το δεκαπλάσιο της μίζας (όποιο είναι μεγαλύτερο) σε διεφθαρμένο δημόσιο υπάλληλο (μίζες και φακελάκια) και επιστροφή του προστίμου στον καταγγέλοντα, άμα τη εισπράξει του. Άμεση απαλλαγή του δημόσιου υπαλλήλου των καθηκόντων του και αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη (αυτόφορο) σε βαθμό κακουργήματος
β.v) Εξίσωση της τιμής του πετρελαίου κίνησης με τη τιμή του πετρελαίου θέρμανσης μέσα από τη μείωση της τιμής του πετρελαίου κίνησης και τη μικρή αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης με ισοδύναμο όμως φορολογικό αποτέλεσμα, όπως και σήμερα. Άμεσο αποτέλεσμα η εξίσωση στις τιμές πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης σε αντίθεση με τις μέχρι ακολουθούμενη πολιτική για τη μεγάλη αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης. Ταυτόχρονη κατάργηση όλων των εξαιρέσεων και απαλλαγών με τις ειδικές τιμές πετρελαίου (τράτες, αγρότες, ναυτιλία κ.α.). Τελικό αποτέλεσμα η κατάργηση της φοροδιαφυγής στη διακίνηση του πετρελαίου αλλά και η ουσιαστική ανάσα στις τιμές καταναλωτού και κυρίως στη μείωση της τιμής του ρεύματος της ΔΕΗ και στις συγκοινωνίες από τη μείωση της τιμής του πετρελαίου κίνησης.Επιδιωκόμενος άμεσος στόχος από αύξηση ετήσιων εμμέσων φόρων, λόγω φοροδιαφυγής, τουλάχιστο 4,0 δισ ευρώ.
ΙΙ. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ
β.vi) Επιβολή, σε περιπτώσεις εισφοροδιαφυγής, υψηλού προστίμου 25000 ευρώ ανα ημέρα εργασίας, είτε σε περίπτωση αδήλωτης εργασίας εργαζόμενου, είτε σε περίπτωση μη απόδοσης ασφαλιστικών εισφορών, ανά εργαζόμενο. Επιστροφή του προστίμου στον καταγγέλλοντα ασφαλισμένο, σε ποσοστό 80%, άμα τη εισπράξει του. Υποχρεωτική και γενική εφαρμογή της κάρτας ΑΜΚΑ και της κάρτας εργασίας από όλους τους εργαζόμενους (νόμιμοι και μη) -όπου θα αναγράφεται η ώρα εισόδου και εξόδου εργασίας του εργαζομένου,- ενώ θα μπορούσαν να ενοποιηθούν οι δύο κάρτες. Επιβολή προστίμου στους εργοδότες, 25000 ευρώ ανά εργαζόμενο, που τους χρησιμοποιούν χωρίς κάρτα εργασίας και ΑΜΚΑ. Υποχρεωτική ενημέρωση του Ασφαλιστικού Φορέα, ηλεκτρονικά, κάθε χρόνο η κάθε μήνα, από τον ασφαλισμένο, όλων των στοιχείων της κάρτας εργασίας του, για έλεγχο και διασταύρωση τυχόν εισφοροδιαφυγής. Σε διαπίστωση τυχόν εισφοροδιαφυγής από τη διασταύρωση των στοιχείων με τη κάρτα εργασίας, επιστροφή του προστίμου (25000 ευρώ) στον ασφαλισμένο, σε ποσοστό 80%, άμα τη εισπράξει του. Δυνατότητα μειωμένου συντελεστή ασφαλιστικών εισφορών στους χρήστες της κάρτας εργασίας. Καμιά μισθοδοσία δεν θα αναγνωρίζεται ως εκπεστέο έξοδο για την εφορία, εάν δεν έχει καταβληθεί η ανάλογη ασφαλιστική εισφορά εργοδότη και ασφαλισμένου. Όλες οι μισθοδοσίες των ΑΕ , ΕΠΕ, ΟΕ , ΕΕ, και ατομικών επιχειρήσεων θα πρέπει να καταβάλλονται μέσα από τραπεζικό λογαριασμό κάθε μήνα και να γίνονται όλες οι νόμιμες παρακρατήσεις. Επιδιωκόμενος άμεσος στόχος από ετήσια αύξηση ασφαλιστικών εισφορών τουλάχιστο 3,0 δισ ευρώ.
β.vii)Υποχρεωτική θέσπιση του «εργόσημου». Πρόκειται ουσιαστικά για «κουπόνια», με τα οποία θα αμείβονται άτομα που απασχολούνται σε οικιακές ή αγροτικές εργασίες.Στα συγκεκριμένα «κουπόνια» εκτός από τον μισθό αναγράφονται και οι ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες θα παρακρατούνται, όταν γίνεται η εξαργύρωση του «εργόσημου» στην τράπεζα. Με τον τρόπο αυτό θα αντιμετωπιστεί η μαύρη εργασία.Επιδιωκόμενος άμεσος στόχος από ετήσια αύξηση ασφαλιστικών εισφορών τουλάχιστο 1,0 δισ ευρώ.
ΙII ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ
β.viii) Σε 2,0 εκ. περίπου φορολογουμένους (μη μισθωτούς και συνταξιούχους), δηλαδή ελεύθερους επαγγελματίας,επιτηδευματίες,αγρότες, ατομικές επιχειρήσεις, νόμιμους μετανάστες κ.α. πρέπει να επιβληθεί έκτακτη εισφορά για 3-5 χρόνια (έκτακτο τέλος επιτηδεύματος, με αύξηση του σημερινού ποσού από τα 300 ευρώ σε 2400 ευρώ το χρόνο, κατά μέσο όρο και κατα περίπτωση κλάδου και ηλικίας) . Το έκτακτο τέλος επιτηδεύματος θα είναι το ελάχιστο ποσό φόρου, που θα πρέπει να καταβάλλει κάθε επιτηδευματίας και ελεύθερος επαγγελματίας κάθε χρόνο και θα καταβάλλεται κάθε μήνα. Σύνολο τουλάχιστο 5,0 δισ ευρώ. Να καταργηθεί για τη κατηγορία αυτή το αφορολόγητο.
β.ix) Σε 200 χιλ επιχειρήσεις (νομικά πρόσωπα ΑΕ και ΕΠΕ) πρέπει να επιβληθεί έκτακτη εισφορά (έκτακτο τέλος επιτηδεύματος όπως πιο πάνω) περίπου 24000 ευρώ (κατά μέσο όρο) το χρόνο.Το έκτακτο τέλος επιτηδεύματος θα είναι το ελάχιστο ποσό φόρου, που θα πρέπει να καταβάλλει κάθε επιχείρηση κάθε χρόνο και θα πληρώνεται κάθε μήνα. Σύνολο τουλάχιστο 4,8 δισ ευρώ.
β.x) Σε όλα τα ακίνητα, να επιβληθεί έκτακτη εισφορά που να αποδώσει περίπου 2,0 δισ ευρώ το χρόνο. Να εξαιρεθούν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι- με απαλλαγή - για ακίνητα μέχρι 0,3 εκ. ευρώ.
ΙV. ΓΕΝΙΚΑ
β.xi)Άμεση αύξηση της δυναμης κρουσης του ΣΔΟΕ απο 1200 υπαλλήλους σε 12000 υπαλλήλους, οι οποίοι θα πρέπει να εργάζονται σε τρείς βάρδιες (24ωρη λειτουργία του ΣΔΟΕ) και της οικονομικής αστυνομίας από 100 υπαλλήλους σε 1000 υπαλλήλους, οι οποίοι επίσης θα πρέπει να εργάζονται σε τρείς βάρδιες. Αντικείμενό τους η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή.
β.xiι)Όλοι οι Ελληνες πολίτες, θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονική φορολογική δήλωση εισοδήματος, εφόσον έχουν ακίνητη περιουσία η οποιαδήποτε εισόδημα (μαζί με τη ηλεκτρονική δήλωση δαπανών ), μέσω ΚΕΠ.
β.xιιι)Άμεσος συγκριτικός έλεγχος της διαχρονικής εξέλιξης του δηλωθέντος εισοδήματος, κατά τη τελευταία δεκαετία, και της εξέλιξης της περιουσίας (ακινήτου και κινητής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό) κάθε μη μισθωτού και μη συνταξιούχου. Εφαρμογή του πόθεν έσχες. Ανάθεση του έργου σε ιδιωτικές εταιρίες.
β.xiv)Ανάθεση της είσπραξης των μεγάλων ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ιδιωτικές εταιρείες.
Το τέλος των έκτακτων εισφορών θα έλθει μετά από την βελτίωση του εισπρακτικού μηχανισμού (ειδικά στη κατηγορία των μη μισθωτών και συνταξιούχων), μέσω των διασταυρώσεων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Δύο κάρτες λύνουν το πρόβλημα της Ελλάδος (ΚΑΡΤΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΙ ΚΑΡΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ)

Βασική επιδίωξη των των πιο πάνω μέτρων θα είναι η μακροπρόθεσμη βιώσιμη εξυπηρέτηση του Δημόσιου Χρέους και η αναλογούσα χρηματοδότηση της ανάπτυξης απο το Δημόσιο..
Σε λίγο ακολουθεί το Μέρος - γ΄ για την ανάπτυξη

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΣΟΝΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ α΄ μέρος - Μικρότερο κράτος


15 Δεκεμβρίου 2011 
ΤΙ  ΘΑ   ΕΚΑΝΕ  (ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ) ΕΝΑΣ  ΕΛΛΗΝΑΣ  ΝΟΙΚΟΚΥΡΗΣ  ΣΤΗ  ΘΕΣΗ  ΣΑΣ (ξαναγραμμένο γράμμα μετά από 5 μήνες).
α΄ μέρος - Μικρότερο και σύγχρονο κράτος
H  Ελληνική κρίση έχει πολλές στρατηγικές εξόδου (κανείς δεν διεκδικεί το αλάθητο)
Μια από αυτές είναι  και  η πιο  κάτω,  που στηρίζεται σε  τρείς  άξονες και  αφορά  το έλλειμμα, το χρέος και την ανάπτυξη - απασχόληση - ανταγωνιστικότητα.
α) Μικρότερο κράτος. Η πρόταση για την αντιμετώπιση του ελλείμματος από τη μείωση των κρατικών δαπανών, με μια θεραπεία-σοκ, στοχεύει σε έναν άμεσα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό  και  έχει ως εξής:
α.ι)Άμεση περικοπή κατά 50% της μισθοδοσίας όλου του πολιτικού προσωπικού (υπουργοί, βουλευτές, περιφερειάρχες, δήμαρχοι, συνταξιούχοι πολιτικοί κ.α.). Κατάργηση, προσωρινά, κάθε άλλου προνομίου στους πιο πάνω (αυτοκίνητα, κινητά, επιδόματα, εκτός έδρας, έξοδα  ταξιδίων, αφορολόγητα εισοδήματα κ.α). Προσωρινή κατάργηση του 80% των επιχορηγήσεων των πολιτικών κομμάτων και των λοιπών επιχορηγήσεων σε πολιτικά ιδρύματα.
α ιι)Άμεση εφαρμογή της μερικής απασχόλησης, σε ποσοστό 50%,  σε όλους τους υπαλλήλους του Δημόσιου  Τομέα (στενός και ευρύς), προσωρινά για  2-3 μήνες  (μέχρι την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου), συμπεριλαμβανομένων των πάντων. Είναι ευνόητο ότι δεν θα γίνει στο ίδιο διάστημα καμιά πρόσληψη. Το  μέτρο μπορεί να επαναλαμβάνεται (αυξανόμενου η μειουμένου του ποσοστού σταδιακά), όταν υπάρχουν αποκλίσεις στον προϋπολογισμό.
α.ιιι)Μέσα στο πρώτο  εξάμηνο, άμεση μετακίνηση σε καθεστώς εφεδρείας όλου του προσωπικού του Δημοσίου που έχει προσληφθεί από 1.1.2002 (ημέρα εισαγωγής του ευρώ) χωρίς διαδικασίες ΑΣΕΠ (προκειμένου να καταργηθεί το πελατειακό κράτος). Δυνατότητα επαναπρόσληψης αυτών (μόνο εφόσον μπορεί το κράτος, με διαδικασίες ΑΣΕΠ  και με 5ετείς  συμβάσεις).
α.ιv)Κατάργηση όλων των Φορέων (ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ) του Δημοσίου (με εξαίρεση ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, ΕΣΥ και Ασφαλιστικά Ταμεία) και άμεση απορρόφησή τους (αντικείμενο  και  τυχόν περιουσία) απο το εποπτεύον αρμόδιο Υπουργείο, σε ειδική Γενική Γραμματεία. Το υπάρχον προσωπικό συνάπτει συμβάσεις ορισμένου χρόνου και μερικής απασχόλησης με το Δημόσιο, με δυνατότητα επαναπρόσληψης, μέσω  ΑΣΕΠ.                                                                                   α.v)Ιδιωτικοποίηση όλων των ΔΕΚΟ, με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (αργότερα η πώληση της συμμετοχής του δημοσίου). Το μισθολόγιο των ΔΕΚΟ (μέχρι να ιδιωτικοποιηθεί πλήρως το ιδιοκτησιακό καθεστώς αυτών) θα διέπεται απο τις αρχές του ενιαίου μισθολογίου, ενώ καταργούνται τα ειδικά μισθολόγια.των δημοσίων υπαλλήλων
α.vi)Αίρονται τα εγκριτικά όρια πιστώσεων και δαπανών (προσωρινά και μέχρι της επίτευξης ισοσκελισμένοι προϋπολογισμού) όλων των Δημοσίων Υπαλλήλων και μετατρέπονται σε εισηγητικά όρια, με μοναδικό αποκλειστικό εγκριτικό όριο πλέον, τον αρμόδιο Υπουργό, . Βασική προυπόθεση για έγκριση από τον Υπουργό, η προηγούμενη ανάρτηση στο πρόγραμμα Διαύγεια (το προηγούμενο 10ήμερο) κάθε εισηγούμενης δαπάνης η πίστωσης και η συνηγορία του εσωτερικού ελεγκτή κάθε Υπουργείου, σε κάθε έγκριση. Είναι ευνόητο ότι καταργείται κάθε δαπάνη για νέες προσλήψεις, για οδοιπορικά και εκτός έδρας, για πάσης φύσεως υπερωρίες, για αμοιβές επιτροπών, για έξοδα κινητών και για υπερβολικές δαπάνες καυσίμων.
α.vii)Κατάργηση των επιδομάτων ανεργίας και αντικατάστασή τους με επίδομα μερικής απασχόλησης και εθελοντικής εργασίας (των επιδοτουμένων ανέργων) στους Δήμους, στα Νοσοκομεία, στα σχολεία, ελεγκτές στα μέσα μεταφοράς, γενικότερα στο Δημόσιο.
α.vιiι)Κεντρική διαχείριση όλων των επιδοτήσεων απο το Υπουργείο Οικονομικών, με κατάργηση των περισσοτέρων εξ αυτών.
α.ix)Εξομείωση  του καθεστώτος ασφάλισης των Δημοσίων Υπαλλήλων (υγεία, εφάπαξ, επικουρικό, και κύρια σύνταξη) και συγχώνευση των Ταμείων τους με τα αντίστοιχα του ΙΚΑ.  Κατάργηση διπλών και τριπλών συντάξεων.
α.x)Χορήγηση κινήτρων για οικειοθελή αποχώρηση δημοσίων υπαλλήλων
α.xι)Κατάργηση της εγγράφου αλληλογραφίας και αντικατάστασής της απο την ηλεκτρονική αλληλογραφία
α.xiι)Χορήγηση επιδόματος ( ίσο με το 10% της εξοικονομούμενης ετήσιας δαπάνης) σε κάθε Δημόσιο Υπάλληλο που θα προτείνει τρόπους η μεθόδους εξοικονόμησης άλλων κρατικών δαπανών (προτάσεις π.χ. για εξοικονόμηση ενοικιασμένων  χώρων-γραφείων  και χρήσης αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης)
Η άμεση εφαρμογή της πιο πάνω στρατηγικής, ως προς το έλλειμμα, θα επανασυνδέσει, πιθανότατα, τις αγορές, πολύ πιό γρήγορα με την Ελληνική οικονομία και θα βελτιώσει σημαντικά τη ρευστότητά της, που είναι στοιχειώδης προϋπόθεση για τη μελλοντική ανάπτυξή της.
Το μεγάλο ερώτημα βέβαια είναι, ποιός θα τα εφαρμόσει και εαν η θεραπεία - σοκ για τη σωτηρία της πατρίδος είναι άμεση στοιχειώδης υποχρέωση, η χρειάζεται λαϊκή νομιμοποίϊση για την λήψη και άλλων, τυχόν,  μέτρων (πχ άρση της μονιμότητας των Δημοσίων υπαλλήλων και αντικατάστασή της με,  πιθανόν, πενταετείς συμβάσεις);
Δεν μπορεί μια βάρκα (ιδιωτικός τομέας) να σπρώχνει συνέχεια ένα κρουαζιερόπλοιο (δημόσιος τομέας). Ούτε βέβαια και η βάρκα να είναι κρατικοδίαιτη!!                                                                                   

Η  τρόϊκα,  μάλλον  δεν  θα φέρει  αντίρρηση.

Σε λίγο ακολουθεί το μέρος β΄

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Η Ενδιάμεση Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2011


Υποβλήθηκε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και το Υπουργικό Συμβούλιο η Ενδιάμεση Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2011, σύμφωνα με όσα προβλέπει το Καταστατικό της. Η Έκθεση έχει λάβει υπόψη τις οικονομικές εξελίξεις και τα σχετικά στοιχεία έως τις 17 Νοεμβρίου, όταν άρχισε η εκτύπωσή της.
Σε μια νέα, εξαιρετικά κρίσιμη, φάση η πορεία της ελληνικής οικονομίας
Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου είναι σταθμός στην πορεία προσαρμογής της οικονομίας. Κύριος στόχος της συμφωνίας για την Ελλάδα είναι η ελάφρυνση του βάρους του δημόσιου χρέους και των δαπανών εξυπηρέτησής του, ενώ έως το τέλος του 2011 προβλέπεται να υιοθετηθεί ένα νέο πολυετές πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδος από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμούσε πριν από ένα περίπου χρόνο ότι το χρέος θα μπορούσε να είναι βιώσιμο, εφόσον συνεχιζόταν αταλάντευτα η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής, ιδίως μάλιστα αν επιτυγχάνονταν, όπου ήταν δυνατόν, καλύτερες επιδόσεις έναντι των στόχων και ουσιαστική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Όμως, η σημαντική επιδείνωση σε καίριους τομείς της οικονομίας, οι δημοσιονομικές αποκλίσεις και οι καθυστερήσεις ως προς τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ανέτρεψαν τα δεδομένα για τη δυναμική και τη βιωσιμότητα του χρέους.
Τελευταία ευκαιρία για την ανασυγκρότηση της οικονομίας
Η νέα ευκαιρία που δίνεται στην Ελλάδα με τη συμφωνία της 26ης

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ (?) ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 2009


Δείτε, σε λεπτομέρειες, την εικόνα της φορολογικής δικαιοσύνης (?) το 2009, στην Ελλάδα.
http://www.gsis.gr/statistiko_deltio/statistiko_deltio_2009/statdeltio2009.pdf

Εξέλιξη βασικών μεγεθών της Ελληνικής οικονομίας - Σεπτέμβριος 2011


Εξέλιξη βασικών μεγεθών της Ελληνικής οικονομίας - Σεπτέμβριος  2011

ΑΝΑΠΤΥΞΗ /
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΗΜΕΡΟ-
ΜΗΝΙΑ
ΠΕΡΙΟΔΟΣΤΙΜΗ.ΠΕΡΙΟΔΟΣΤΙΜΗ.
ΑΕΠ8.9.2011B'  3μηνο
2011
-7,3Α΄3μηνο
2011
-8,1
ΑΝΕΡΓΙΑ (%)8.9.2011ΙΟΥΝ 201116,0ΜΑΙ 201116,6
ΑΝΕΡΓΟΙ (000)8.9.2011ΙΟΥΝ 2011793ΜΑΙ 2011823,
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ
ΠΑΡΑΓΩΓΗ





ΙΟΥΝ 2011-13,1
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ7.9.2011ΑΥΓ 20111,7ΙΟΥΛ 20112,4
ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
(ΝΕΕΣ ΑΔΕΙΕΣ)

8.9.2011



ΜΑΙ 2011

-15,3ΑΠΡ 2011-25,3
ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ
ΤΟΜΕΑ



ΙΟΥΝ 2011-1,2
ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
(KYKΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ/ΧΩΡΙΣ ΚΑΥΣΙΜΑ)



ΙΟΥΝ 2011-8,2


Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Εξέλιξη βασικών μεγεθών της Ελληνικής οικονομίας - Αύγουστος 2011


ΑΝΑΠΤΥΞΗ /
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΗΜΕΡΟ-
ΜΗΝΙΑ
ΠΕΡΙΟΔΟΣΤΙΜΗ.ΠΕΡΙΟΔΟΣΤΙΜΗ.
ΑΕΠ12.8.2011B'  3μηνο
2011
-6,9Α΄3μηνο
2011
-8,1
ΑΝΕΡΓΙΑ (%)11.8.2011ΜΑΪ 201116,6ΑΠΡ 201115,8
ΑΝΕΡΓΟΙ (000)11.8.2011ΜΑΪ 2011823,ΑΠΡ 2011786,
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ
ΠΑΡΑΓΩΓΗ

9.8.2011

IOYN 2011
-13,1ΜΑΙ 2011-10,0
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ5.8.2011IOYΛ 20112,4ΙΟΥΝ 20113,3
ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
(ΝΕΕΣ ΑΔΕΙΕΣ)

8.8.2011




AΠΡ 2011
-25,3ΜΑΡ 2011-43,9
ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ
ΤΟΜΕΑ
4.8.2011ΙΟΥΝ 2011-1,2ΜΑΙ 2011-1,1
ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
(KYKΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ/ΧΩΡΙΣ ΚΑΥΣΙΜΑ)
31.8.2011IOYN 2011-8,2ΜΑΙ 2011-10,9






Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΜΗΝΙΑΙΟΥ ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΞΟΔΩΝ - ΕΣΟΔΩΝ ΚΑΙ ΠΔΕ (ΙΟΥΛΙΟΣ 2011)

ΟΙ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ  ΑΝΤΑΝΑΚΛΑ, ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ,  Η  ΟΠΟΙΑ  ΕΧΕΙ  ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΕΠΑΡΚΗ  ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΕ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. 


ΕΞΟΔΑ
ΙΟΥΛ
2011
ΙΟΥΛ
2010
EΣΟΔΑ
ΙΟΥΛ
2011
ΙΟΥΛ
2010
Α.ΑΠΟΔΟΧΕΣ
ΚΑΙ
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
2003
1920
Α.ΤΑΚΤΙΚΑ
ΕΣΟΔΑ
4946
5173

Α1.1
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ
ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
597
542
ΑΙ.ΑΜΕΣΟΙ
ΦΟΡΟΙ
1867
2100

Α1.2
ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ
ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ
ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
1033
969
ΑΙ.1 ΦΟΡΟΣ
ΕΙΣ/ΤΟΣ
1480
1627

Α2+Α3
 ΝΟΣ/ΜΕΙΩΝ/
ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ/
ΝΠΔΔ/
ΝΕΕΣ
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
281
301
ΑΙ.1.1
ΦΟΡΟΣ
ΦΥΣΙΚΩΝ
ΠΡΟΣΩΠΩΝ
991
1009

Β.
ΑΣΦΑΛΙΣΗ,
ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
ΚΟΙΝ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
1522
1059
ΑΙ.1.2
ΦΟΡΟΣ
ΝΟΜΙΚΩΝ
ΠΡΟΣΩΠΩΝ
295
383

Β4
ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
80
4
ΑΙ.1.3
ΦΟΡΟΣ
ΕΙΔΙΚΩΝ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ
194
235
Β5
ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ
ΑΣΦ/ΚΩΝ
ΤΑΜΕΙΩΝ
1307
892
ΑΙ.2
ΦΟΡΟΣ
ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
83
151
Β5α
ΟΓΑ
445
404
ΑΙ.3+4
ΛΟΙΠΟΙ
ΑΜΕΣΟΙ
ΦΟΡΟΙ
117
170
Β5β
ΙΚΑ
550
200
ΑΙΙ.
ΕΜΜΕΣΟΙ
ΦΟΡΟΙ
2682
2740
Β5γ
ΟΑΕΕ
130
20
ΑΙΙ.1
ΦΟΡΟΙ
ΣΥΝ/ΓΩΝ
1811
1938
Β5δ
ΛΟΙΠΕΣ
ΕΠΙΧ/ΣΕΙΣ
ΤΑΜΕΙΩΝ
170
268
ΑΙΙ.1.1
ΦΠΑ
1811
1831
Β6
ΛΟΙΠΕΣ
ΔΑΠΑΝΕΣ
ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ
30
0
ΑΙΙ.1.1.1
ΦΠΑ
ΠΕΤΡ/ΔΩΝ
217
227
Β7
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
106
164
ΑΙΙ.1.1.2
ΦΠΑ
ΚΑΠΝΟΥ
78
37
Γ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ
ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ
ΔΑΠΑΝΕΣ
677
972
ΑΙΙ.1.1.3
ΦΠΑ
ΛΟΙΠΩΝ
1424
1570
Γ8
ΕΠΙΧ/ΣΕΙΣ
ΦΟΡΕΩΝ
143
412
ΑΙΙ.1.2
ΛΟΙΠΟΙ
ΦΟΡΟΙ
ΣΥΝ/ΓΩΝ
92
107

Γ9
ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΕΣ
ΔΑΠΑΝΕΣ
159
184
ΑΙΙ.2
ΦΟΡΟΙ
ΚΑΤΑΝ/ΣΗΣ
803
747

Γ10
ΑΝΤΙΚΡΙΖΟΜΕΝΕΣ
ΔΑΠΑΝΕΣ
372
376
ΑΙΙ.3+4
ΛΟΙΠΟΙ
ΕΜΜΕΣΟΙ
ΦΟΡΟΙ
28
28

Γ11
ΔΑΠΑΝΕΣ ΥΠΟ
ΚΑΤΑΝΟΜΗ
2
1
ΑΙ+ΑΙΙ
ΣΥΝΟΛΟ
ΦΟΡΟΛ/ΚΩΝ
ΕΣΟΔΩΝ
4549
4840
Δ
ΑΠΟΔΙΔΟΜΕΝΟΙ
ΠΟΡΟΙ
355
229
ΑΙΙΙ+ΑΙV
ΣΥΝΟΛΟ
ΜΗ
ΦΟΡΟΛ/ΚΩΝ
ΕΣΟΔΩΝ
397
328
Ε
ΑΝΤΙΠΑΡΟΧΗ
ΕΝΑΝΤΙ
ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ
ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΔΕΗ
0
59
Β.
ΜΗ ΤΑΚΤΙΚΑ
ΕΣΟΔΑ
480
121
ΣΤ
ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ
0
0
Γ=Α+Β
ΓΕΝΙΚΟ
ΣΥΝΟΛΟ
5426
5294
Η=Α+Β+Γ+Δ+Ε+ΣΤ
ΣΥΝΟΛΟ
ΠΡΩΤΟΓΕΝΩΝ
ΔΑΠΑΝΩΝ
4558
4428
Δ.
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΕΣΟΔΩΝ
398
419
Θ
ΤΟΚΟΙ
3209
3182
Ε.
ΚΑΘΑΡΑ
ΕΣΟΔΑ
5028
4875
Ι
ΛΟΙΠΑ
54
0
ΣΤ
ΛΟΙΠΑ
451
0
Θ+Ι
ΣΥΝΟΛΟ
ΠΡΩΤΟΓΕΝΩΝ
ΔΑΠΑΝΩΝ
ΚΑΙ ΤΟΚΩΝ
7772
7609
Ε+ΣΤ
ΣΥΝΟΛΟ
ΕΣΟΔΩΝ
5480
4875



ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ  ΠΔΕ  (ΙΟΥΝΙΟΣ 2011)


ΔΑΠΑΝΕΣ
ΙΟΥΛ
2011
ΙΟΥΛ
2010
ΕΣΟΔΑ
ΙΟΥΛ
2011
ΙΟΥΛ
2010
ΔΗΜΟΣΙΕΣ
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
489
506
ΣΥΝΟΛΟ
451
892
Πηγή. Υπ.Οικονομικών

Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Ισοζύγιο πληρωμών - Ιούνιος 2011



ΧΡΟΝΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΕΜΠΟΡ
ΙΣΟΖ
(1)
ΙΣΟΖ
ΥΠΗΡ.
(2)
ΙΣΟΖ
ΕΙΣ/ΤΩΝ
(3)
ΙΣΟΖ
ΤΡΕΧ
ΜΕΤ/ΣΕΩΝ
(4)
ΙΣΟΖ.
ΤΡΕΧ.
ΣΥΝ/ΓΩΝ
(1+2+3+4)
=(5)
ΙΣΟΖ.
ΚΕΦΑΛ
ΜΕΤ/ΣΕΩΝ
(6)
ΙΟΥΝΙΟΣ
2011
-2086
1879
-1323
-53
-1583
-10
ΜΑΪΟΣ
2011
-2251
1173
-783
-137
-1997
15
AΠΡΙΛΙΟΣ
2011
-2262
596
-635
-8
-2309
-7
ΜΑΡΤΙΟΣ
2011
-2013390-858-122-2603-14
ΦΕΒ/ΡΙΟΣ
2011
-2364356-620-669-1958338
ΙΑΝ/ΡΙΟΣ
2011
-3231365-608689-2786-12
2010-2827913230-9228230-240472071
2009-3076712640-89841293-258182017
2008-4404917135-106432758-347974090
ΧΡΟΝΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΙΣΟΖ
ΤΡΕΧ
ΣΥΝ/ΓΩΝ
(5)
.ΙΣΟΖ.
ΚΕΦΑΛ
ΜΕΤ/ΣΕΩΝ
(6)
ΣΥΝΟΛΟ
(5+6)=7
ΙΣΟΖ
ΧΡΗΜ/ΚΩΝ.
ΣΥΝ/ΓΩΝ
(8)
ΤΑΚΤΟ-
ΠΟΙΗΤΕΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ
(9)
ΥΨΟΣ
ΣΥΝ/ΚΩΝ
ΔΙΑΘΕΣ
(**).
ΙΟΥΝΙΟΣ
2011
-1583
-10
-1593
-1510
-83
4732
ΜΑΪΟΣ
2011
-1997
15
-1982
2379
-396
4599
ΑΠΡΙΛΙΟΣ
2011
-2309
-7
-2316
2464
-147
4609
ΜΑΡΤΙΟΣ
2011
-2603-14-26173085-4684557
ΦΕΒ/ΡΙΟΣ
2011
-1958338-16201704-84-4750
ΙΑΝ/ΡΙΟΣ
2011
-2786-12-27982331477-4713
2010-240472071-2197521985-104777
2009-258182017-2380124395-5943857
2008-347974090-30707299147922521
(*)Σε (000000) 
ΠΗΓΗ = ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών


Τον Ιούνιο του 2011 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 1.583 εκατ. ευρώ, κατά 258 εκατ. ευρώ μικρότερο από εκείνο του Ιουνίου 2010.

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου περιορίστηκε κατά 183 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της βελτίωσης του ισοζυγίου εκτός καυσίμων και πλοίων, αλλά και της μείωσης των καθαρών πληρωμών για καύσιμα και πλοία. Ειδικότερα, οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων αυξήθηκαν κατά 11,1%, ενώ οι πληρωμές για αντίστοιχες εισαγωγές δεν παρουσίασαν αξιόλογη μεταβολή (+0,8%).

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 126 εκατ. ευρώ λόγω κυρίως της αύξησης των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες αλλά και του περιορισμού των καθαρών πληρωμών για "λοιπές" υπηρεσίες, ενώ αντίθετα μειώθηκαν οι καθαρές εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών. Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους αυξήθηκαν κατά 21,7% τον Ιούνιο. Οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) περιορίστηκαν κατά 15,7%, ενώ οι αντίστοιχες πληρωμές μειώθηκαν μόνον κατά 3,3%, με αποτέλεσμα οι καθαρές εισπράξεις να μειωθούν κατά 25,7%.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων αυξήθηκε κατά 75 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της ανόδου των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη κατά 70 εκατ. ευρώ.

Τέλος, το ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε έλλειμμα 53 εκατ. ευρώ, κατά 24 εκατ. ευρώ μικρότερο από εκείνο του Ιουνίου του 2010. (Υπενθυμίζεται ότι οι ακαθάριστες τρέχουσες μεταβιβάσεις από την ΕΕ περιλαμβάνουν κυρίως τις καταβολές από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ) καθώς και τις καταβολές από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ενώ οι τρέχουσες μεταβιβάσεις προς την ΕΕ περιλαμβάνουν τις αποδόσεις-πληρωμές της Ελλάδος στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό.)

Το πρώτο εξάμηνο του 2011 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών περιορίστηκε κατά 844 εκατ. ευρώ ή κατά 6,0% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010 και διαμορφώθηκε σε 13,3 δισεκ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά πρωτίστως τη σημαντική μείωση του εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων κατά 2,2 δισεκ. ευρώ και τη μικρή άνοδο του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών, οι οποίες υπεραντιστάθμισαν τη μεγάλη αύξηση των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων, τη διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων και τη μικρή μείωση του πλεονάσματος τρεχουσών μεταβιβάσεων.

Ειδικότερα, το συνολικό έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου περιορίστηκε κατά 1.057 εκατ. ευρώ, λόγω της μείωσης του εμπορικού ελλείμματος εκτός πλοίων και καυσίμων κατά 1,9 δισεκ. ευρώ και του περιορισμού των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων κατά 301 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, οι καθαρές πληρωμές για εισαγωγές καυσίμων αυξήθηκαν κατά 1,1 δισεκ. ευρώ. Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων αυξήθηκαν κατά 16,2%, ενώ οι πληρωμές για αντίστοιχες εισαγωγές μειώθηκαν κατά 7,3%.

Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 205 εκατ. ευρώ αντανακλά την άνοδο των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες και τη μείωση των καθαρών πληρωμών για "λοιπές" υπηρεσίες, οι οποίες υπεραντιστάθμισαν τη μείωση των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών. Οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) μειώθηκαν κατά 11,0% και οι αντίστοιχες πληρωμές κατά 8,5%, με αποτέλεσμα οι καθαρές εισπράξεις να περιοριστούν κατά 499 εκατ. ευρώ. Επίσης, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους αυξήθηκαν κατά 12,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010, ενώ οι αντίστοιχες δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος δεν παρουσίασαν αξιόλογη μεταβολή (+0,2%). Σύμφωνα με τα στοιχεία της "έρευνας συνόρων" της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 13,9%.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων αυξήθηκε κατά 391 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010, κυρίως επειδή οι καθαρές πληρωμές για τόκους, μερίσματα και κέρδη αυξήθηκαν κατά 8,2%.

Τέλος, το ισοζύγιο των τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 1.013 εκατ. ευρώ, δηλ. κατά 27 εκατ. ευρώ μικρότερο από εκείνο της αντίστοιχης περιόδου του 2010. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στο ότι καταγράφηκε έλλειμμα 134 εκατ. ευρώ στο ισοζύγιο των λοιπών τομέων (κυρίως μεταναστευτικά εμβάσματα) έναντι πλεονάσματος 14 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2010. Αντίθετα, οι καθαρές μεταβιβαστικές εισπράξεις του τομέα της γενικής κυβέρνησης (κυρίως από την ΕΕ) αυξήθηκαν κατά 121 εκατ. ευρώ.

Ισοζύγιο Κεφαλαιακών Μεταβιβάσεων

Τον Ιούνιο του 2011 το ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων παρουσίασε έλλειμμα 10,5 εκατ. ευρώ, στο ίδιο περίπου επίπεδο με εκείνο του Ιουνίου 2010 (11,0 εκατ. ευρώ). (Οι κεφαλαιακές μεταβιβάσεις από την ΕΕ περιλαμβάνουν κυρίως τις καταβολές από τα Διαρθρωτικά Ταμεία -- πλην του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου -- και το Ταμείο Συνοχής, βάσει του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.)

Το πρώτο εξάμηνο του 2011 το ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων εμφάνισε πλεόνασμα 310 εκατ. ευρώ, έναντι 136 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2010. Η αύξηση αυτή αντανακλά κυρίως την άνοδο των καθαρών κεφαλαιακών μεταβιβάσεων από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης κατά 183 εκατ. ευρώ. Το συνολικό ισοζύγιο μεταβιβάσεων (τρεχουσών και κεφαλαιακών) παρουσίασε πλεόνασμα 1.323 εκατ. ευρώ, κατά 147 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από ό,τι την αντίστοιχη περίοδο του 2010, γεγονός που αντανακλά την προαναφερθείσα εξέλιξη των τρεχουσών μεταβιβάσεων από την ΕΕ.

Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαιακών Μεταβιβάσεων

Το έλλειμμα του συνολικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαιακών μεταβιβάσεων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) διαμορφώθηκε σε 1,6 δισεκ. ευρώ τον Ιούνιο του 2011, έναντι ελλείμματος 1,9 δισεκ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2010. Το πρώτο εξάμηνο του 2011 το έλλειμμα αυτό διαμορφώθηκε σε 13,0 δισεκ. ευρώ, έναντι 14,0 δισεκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2010, δηλαδή μειώθηκε κατά 7,3%.

Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών

Τον Ιούνιο του 2011 οι άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος εμφάνισαν καθαρή εκροή 459 εκατ. ευρώ. Μεταξύ των σημαντικότερων συναλλαγών περιλαμβάνεται εκροή 587 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του υπολοίπου 50% της εταιρίας επενδύσεων χαρτοφυλακίου CPT London (Ηνωμένο Βασίλειο) στην οποία προέβη η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ (κατείχε ήδη το 50%) από την εταιρία Credit Suisse. Σημειώνεται πως για την προαναφερθείσα επένδυση δεν υπήρξε χρηματική ροή καθώς το τίμημα διακανονίστηκε με το λογιστικό συμψηφισμό εκατέρωθεν απαιτήσεων και υποχρεώσεων των εμπλεκομένων εταιριών. Επίσης πραγματοποιήθηκε, εισροή 184 εκατ. ευρώ από τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Coca Cola Cyprus (Κύπρος) και την επιστροφή του στη μητρική εταιρία Coca Cola ΕΕΕ ΑΕ. Οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους εμφάνισαν καθαρή εκροή 132 εκατ. ευρώ. Οι σημαντικότερες συναλλαγές αφορούν αφενός εκροή 160 εκατ. ευρώ που σχετίζεται με τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Coca Cola ΕΕΕ ΑΕ και την επιστροφή των ποσών στους μετόχους (ΗΠΑ) και αφετέρου εισροή 30 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή της εταιρίας Ganesa Energia S.A. (Ισπανία) στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής της "Ενεργειακή Πολυμύλου ΑΕ".

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, καταγράφηκε καθαρή εισροή ύψους 30 εκατ. ευρώ, η οποία οφείλεται στη μείωση των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού κατά 991 εκατ. ευρώ καθώς και στην αύξηση των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων κατά 30 εκατ.ευρώ (εισροή). Οι κινήσεις αυτές αντισταθμίστηκαν σχεδόν εξ ολοκλήρου από την μείωση των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου κατά 950 εκατ. ευρώ καθώς και από την αύξηση των τοποθετήσεων κατοίκων σε χρηματοοικονομικά παράγωγα του εξωτερικού κατά 42 εκατ. ευρώ (εκροή).

Όσον αφορά τις ''λοιπές'' επενδύσεις, καταγράφηκε καθαρή εισροή ύψους 2,1 δισεκ. ευρώ, η οποία οφείλεται κυρίως στην αύξηση κατά 3,1 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (εισροή). Η κίνηση αυτή αντισταθμίστηκε εν μέρει από την αύξηση των τοποθετήσεων των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων και θεσμικών επενδυτών σε καταθέσεις και repos του εξωτερικού κατά 275 εκατ. ευρώ (εκροή) καθώς και από την καθαρή μείωση (εκροή) κατά 752 εκατ. ευρώ των δανειακών υποχρεώσεων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα προς μη κατοίκους.

Το πρώτο εξάμηνο του 2011 οι άμεσες επενδύσεις εμφάνισαν καθαρή εκροή ύψους 706 εκατ. ευρώ (έναντι καθαρής εισροής 483 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2010). Ειδικότερα, η καθαρή εκροή κεφαλαίων κατοίκων για άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό ανήλθε σε 882 εκατ. ευρώ, ενώ η καθαρή εισροή κεφαλαίων μη κατοίκων για άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα ανήλθε σε 177 εκατ. ευρώ.

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου σημειώθηκε καθαρή εκροή ύψους 9,7 δισεκ. ευρώ (έναντι καθαρής εκροής 5,0 δισεκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2010). Ειδικότερα, καταγράφηκε εκροή κεφαλαίων κυρίως λόγω μείωσης των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου κατά 14,8 δισεκ. ευρώ και δευτερευόντως λόγω της αύξησης των τοποθετήσεων κατοίκων σε παράγωγα εξωτερικού κατά 657 εκατ. ευρώ και της μείωσης των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων κατά 53 εκατ. ευρώ. Οι εξελίξεις αυτές αντισταθμίστηκαν μόνο εν μέρει από τη μείωση των τοποθετήσεων των εγχώριων θεσμικών επενδυτών σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού κατά 5,6 δισεκ. ευρώ και τη μείωση των τοποθετήσεων κατοίκων σε μετοχές αλλοδαπών επιχειρήσεων κατά 226 εκατ. ευρώ.

Στην κατηγορία των "λοιπών'' επενδύσεων η καθαρή εισροή ύψους 23,6 δισεκ. ευρώ (έναντι καθαρής εισροής 18,7 δισεκ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2010) οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καθαρών δανειακών υποχρεώσεων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα προς μη κατοίκους κατά 19,9 δισεκ. ευρώ. Ειδικότερα, ο καθαρός δανεισμός του τομέα της γενικής κυβερνήσεως ανήλθε σε 20,3 δισεκ. ευρώ και ο αντίστοιχος ακαθάριστος δανεισμός βάσει του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας διαμορφώθηκε σε 21,4 δισεκ. ευρώ. Εισροή σημειώθηκε επίσης λόγω αύξησης των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα κατά 4,1 δισεκ. ευρώ.

Στο τέλος Ιουνίου 2011 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 4,7 δισεκ. ευρώ. (Υπενθυμίζεται ότι από την ένταξη της Ελλάδος στη ζώνη του ευρώ τον Ιανουάριο του 2001 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα, σύμφωνα με τον ορισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, περιλαμβάνουν μόνο το νομισματικό χρυσό, τη "συναλλαγματική θέση" στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα "ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα" και τις απαιτήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος σε ξένο νόμισμα έναντι κατοίκων χωρών εκτός της ζώνης του ευρώ. Αντίθετα, δεν περιλαμβάνουν τις απαιτήσεις σε ευρώ έναντι κατοίκων χωρών εκτός της ζώνης του ευρώ, τις απαιτήσεις σε συνάλλαγμα και σε ευρώ έναντι κατοίκων χωρών της ζώνης του ευρώ, και τη συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος στο κεφάλαιο και στα συναλλαγματικά διαθέσιμα της ΕΚΤ.)

Σημείωση: Τα στατιστικά στοιχεία του Ισοζυγίου Πληρωμών για το μήνα Ιούλιο του 2011 θα ανακοινωθούν στις 19 Σεπτεμβρίου 2011.
Πηγη Τράπεζα Ελλάδος






Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

ΜΗΝΙΑΙΑ ΤΑΜΕΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - 44% ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Για πρώτη φορά το Δημόσιο εμφανίζει τόσο γρήγορα και τόσο συγκεντρωτικά το σύνολο της δραστηριότητός του (ελπιζουμε τα στοιχεία να είναι αξιόπιστα)
2011
ΙΟΥΝΙΟΣ
ΜΑΪΟΣ
ΙΑΝ-ΙΟΥΝ
ΙΑΝ-ΜΑΪΟΣ
ΚΡΑΤΟΣ 


-ΣΥΝ. ΕΣΟΔΑ
2253919031
-ΣΥΝ. ΕΞΟΔΑ 
38936
32790
-ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
-16399
-13759
-ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΕΛΛΕΙΜΜΑ
-9390
-7915
-ΤΟΚΟΙ
-7915
-9390
-ΠΔΕ 
-1701
-2131
ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ/ΟΜΟΛΟΓΑ

-3953
-4074
-ΝΕΑ ΔΑΝΕΙΑ
1326010210
-ΔΙΑΦΟΡΕΣ

-525
-614
ΝΟΜΙΚΑ
ΠΡΟΣΩΠΑ


-ΣΥΝ. ΕΣΟΔΑ
2560
2058
-ΣΥΝ. ΕΞΟΔΑ 
2098
1702
-ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
462
355
-ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΕΛΛΕΙΜΜΑ
747
542
ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ/ΟΜΟΛΟΓΑ

311
36
-ΝΕΑ ΔΑΝΕΙΑ
-90-58
-ΔΙΑΦΟΡΕΣ

-61
-261
TOΠΙΚΗ
 ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ


-ΣΥΝ. ΕΣΟΔΑ
3359
2994
-ΣΥΝ. ΕΞΟΔΑ 
2367
1833
-ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
992
1160
-ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΕΛΛΕΙΜΜΑ
1031
1192
ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ/ΟΜΟΛΟΓΑ

509
748
-ΝΕΑ ΔΑΝΕΙΑ
-108
-87
-ΔΙΑΦΟΡΕΣ

-374
-324
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ
ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ


-ΣΥΝ. ΕΣΟΔΑ
25167
21292
-ΣΥΝ. ΕΞΟΔΑ 
24911
21601
-ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
255
-309
-ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΕΛΛΕΙΜΜΑ
260
-305
ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ/ΟΜΟΛΟΓΑ

103
529
-ΝΕΑ ΔΑΝΕΙΑ
283
273
-ΔΙΑΦΟΡΕΣ

435
-565
ΓΕΝΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


-ΣΥΝ. ΕΣΟΔΑ
50301
42278
-ΣΥΝ. ΕΞΟΔΑ 
64990
54830
-ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
-14689
-12552
-ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΕΛΛΕΙΜΜΑ
-7351
-6485
ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ/ΟΜΟΛΟΓΑ

-2952
-3504
-ΝΕΑ ΔΑΝΕΙΑ
13422
9594
-ΔΙΑΦΟΡΕΣ

1685
546
ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ
ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ
6628
6487
-ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ
938
980
-ΤΟΠΙΚΗΣ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ 
788
892
-ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
1898
1848
-ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ
ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
2621
2662
-ΛΟΙΠΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ
ΠΡΟΣΩΠΩΝ
241
245
Πηγή - Υπ.  Οικονομικών