Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Επιτυχημένη η πρώτη δημοπρασία εντόκων γραμματίων του Δημοσίου μετά το ΔΝΤ

Επιστροφή στις αγορές
14-7-2010
Διέψευσαν τις Κασσάνδρες που προέβλεπαν κλυδωνισμούς στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου από το εγχείρημα έκδοσης εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου τα χθεσινά αποτελέσματα της δημοπρασίας εξάμηνων τίτλων, που έκλεισε με σημαντική υπερκάλυψη κατά 3,64 φορές και επιτόκιο κάτω από το φράγμα του 5%.

Μάλιστα, η θετική έκβαση της δημοπρασίας- όπως χαρακτηρίστηκε από αναλυτές- έδωσε αφορμή για σημαντική άνοδο 2,61% στο Χρηματιστήριο της Αθήνας και σε συνδυασμό με εταιρικά αποτελέσματα συνετέλεσε στην απορρόφηση των κραδασμών στις ευρωπαϊκές αγορές από την υποβάθμιση της Πορτογαλίας κατά δύο μονάδες από τον οίκο αξιολόγησης Μoody΄s. Το Δημόσιο, για πρώτη φορά έπειτα από τρεις μήνες απουσίας από τις αγορές, ζήτησε χθες από την αγορά 1,250 δισ. ευρώ μέσω εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας. Οι προσφορές που υπεβλήθησαν έφτασαν τα 4,564 δισ. ευρώ και τελικά αντλήθηκαν 1,250 δισ. ευρώ με απόδοση 4,65% και επιπλέον 365 εκατ. ευρώ μέσω μη ανταγωνιστικών προσφορών όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς. Μέσω μη ανταγωνιστικών προσφορών θα αντληθούν αύριο Πέμπτη επιπλέον 375 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας τον συνολικό δανεισμό του Δημοσίου από τη συγκεκριμένη έκδοση στα 2 δισ. ευρώ. Χαμηλό επιτόκιο
Σημείο-κλειδί αποτελεί το κόστος, το οποίο διαμορφώθηκε κάτω από το 5% που είναι το επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδας από τον μηχανισμό Ε.Ε.- ΔΝΤ, ενώ η κάλυψη της δημοπρασίας κατά 80% από ελληνικές τράπεζες υποβαθμίζει μερικώςσύμφωνα με ορισμένους αναλυτές- το μέγεθος της επιτυχίας.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ανέδειξε το στοιχείο της συμμετοχής 10 ξένων τραπεζών στη δημοπρασία, που κάλυψαν σύμφωνα με πληροφορίες το 20%, ενώ ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Π. Χριστοδούλου μιλώντας στα «ΝΕΑ» έκανε λόγο για «θετική έκπληξη από τους ξένους».

«Είναι σημαντικό ότι η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές, αλλά το δύσκολο τεστ θα είναι όταν θα προσπαθήσει να πουλήσει ομόλογα» έλεγε χθες στο Reuters αναλυτής της γερμανικής τράπεζας LΒΒW, την ώρα που από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών αναγνώριζε ότι αν η Ελλάδα επιχειρούσε να εκδώσει ομόλογα ενός έτους, το επιτόκιο θα ήταν 7%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου