Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΣΟΝΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ α΄ μέρος - Μικρότερο κράτος


15 Δεκεμβρίου 2011 
ΤΙ  ΘΑ   ΕΚΑΝΕ  (ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ) ΕΝΑΣ  ΕΛΛΗΝΑΣ  ΝΟΙΚΟΚΥΡΗΣ  ΣΤΗ  ΘΕΣΗ  ΣΑΣ (ξαναγραμμένο γράμμα μετά από 5 μήνες).
α΄ μέρος - Μικρότερο και σύγχρονο κράτος
H  Ελληνική κρίση έχει πολλές στρατηγικές εξόδου (κανείς δεν διεκδικεί το αλάθητο)
Μια από αυτές είναι  και  η πιο  κάτω,  που στηρίζεται σε  τρείς  άξονες και  αφορά  το έλλειμμα, το χρέος και την ανάπτυξη - απασχόληση - ανταγωνιστικότητα.
α) Μικρότερο κράτος. Η πρόταση για την αντιμετώπιση του ελλείμματος από τη μείωση των κρατικών δαπανών, με μια θεραπεία-σοκ, στοχεύει σε έναν άμεσα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό  και  έχει ως εξής:
α.ι)Άμεση περικοπή κατά 50% της μισθοδοσίας όλου του πολιτικού προσωπικού (υπουργοί, βουλευτές, περιφερειάρχες, δήμαρχοι, συνταξιούχοι πολιτικοί κ.α.). Κατάργηση, προσωρινά, κάθε άλλου προνομίου στους πιο πάνω (αυτοκίνητα, κινητά, επιδόματα, εκτός έδρας, έξοδα  ταξιδίων, αφορολόγητα εισοδήματα κ.α). Προσωρινή κατάργηση του 80% των επιχορηγήσεων των πολιτικών κομμάτων και των λοιπών επιχορηγήσεων σε πολιτικά ιδρύματα.
α ιι)Άμεση εφαρμογή της μερικής απασχόλησης, σε ποσοστό 50%,  σε όλους τους υπαλλήλους του Δημόσιου  Τομέα (στενός και ευρύς), προσωρινά για  2-3 μήνες  (μέχρι την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου), συμπεριλαμβανομένων των πάντων. Είναι ευνόητο ότι δεν θα γίνει στο ίδιο διάστημα καμιά πρόσληψη. Το  μέτρο μπορεί να επαναλαμβάνεται (αυξανόμενου η μειουμένου του ποσοστού σταδιακά), όταν υπάρχουν αποκλίσεις στον προϋπολογισμό.
α.ιιι)Μέσα στο πρώτο  εξάμηνο, άμεση μετακίνηση σε καθεστώς εφεδρείας όλου του προσωπικού του Δημοσίου που έχει προσληφθεί από 1.1.2002 (ημέρα εισαγωγής του ευρώ) χωρίς διαδικασίες ΑΣΕΠ (προκειμένου να καταργηθεί το πελατειακό κράτος). Δυνατότητα επαναπρόσληψης αυτών (μόνο εφόσον μπορεί το κράτος, με διαδικασίες ΑΣΕΠ  και με 5ετείς  συμβάσεις).
α.ιv)Κατάργηση όλων των Φορέων (ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ) του Δημοσίου (με εξαίρεση ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, ΕΣΥ και Ασφαλιστικά Ταμεία) και άμεση απορρόφησή τους (αντικείμενο  και  τυχόν περιουσία) απο το εποπτεύον αρμόδιο Υπουργείο, σε ειδική Γενική Γραμματεία. Το υπάρχον προσωπικό συνάπτει συμβάσεις ορισμένου χρόνου και μερικής απασχόλησης με το Δημόσιο, με δυνατότητα επαναπρόσληψης, μέσω  ΑΣΕΠ.                                                                                   α.v)Ιδιωτικοποίηση όλων των ΔΕΚΟ, με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (αργότερα η πώληση της συμμετοχής του δημοσίου). Το μισθολόγιο των ΔΕΚΟ (μέχρι να ιδιωτικοποιηθεί πλήρως το ιδιοκτησιακό καθεστώς αυτών) θα διέπεται απο τις αρχές του ενιαίου μισθολογίου, ενώ καταργούνται τα ειδικά μισθολόγια.των δημοσίων υπαλλήλων
α.vi)Αίρονται τα εγκριτικά όρια πιστώσεων και δαπανών (προσωρινά και μέχρι της επίτευξης ισοσκελισμένοι προϋπολογισμού) όλων των Δημοσίων Υπαλλήλων και μετατρέπονται σε εισηγητικά όρια, με μοναδικό αποκλειστικό εγκριτικό όριο πλέον, τον αρμόδιο Υπουργό, . Βασική προυπόθεση για έγκριση από τον Υπουργό, η προηγούμενη ανάρτηση στο πρόγραμμα Διαύγεια (το προηγούμενο 10ήμερο) κάθε εισηγούμενης δαπάνης η πίστωσης και η συνηγορία του εσωτερικού ελεγκτή κάθε Υπουργείου, σε κάθε έγκριση. Είναι ευνόητο ότι καταργείται κάθε δαπάνη για νέες προσλήψεις, για οδοιπορικά και εκτός έδρας, για πάσης φύσεως υπερωρίες, για αμοιβές επιτροπών, για έξοδα κινητών και για υπερβολικές δαπάνες καυσίμων.
α.vii)Κατάργηση των επιδομάτων ανεργίας και αντικατάστασή τους με επίδομα μερικής απασχόλησης και εθελοντικής εργασίας (των επιδοτουμένων ανέργων) στους Δήμους, στα Νοσοκομεία, στα σχολεία, ελεγκτές στα μέσα μεταφοράς, γενικότερα στο Δημόσιο.
α.vιiι)Κεντρική διαχείριση όλων των επιδοτήσεων απο το Υπουργείο Οικονομικών, με κατάργηση των περισσοτέρων εξ αυτών.
α.ix)Εξομείωση  του καθεστώτος ασφάλισης των Δημοσίων Υπαλλήλων (υγεία, εφάπαξ, επικουρικό, και κύρια σύνταξη) και συγχώνευση των Ταμείων τους με τα αντίστοιχα του ΙΚΑ.  Κατάργηση διπλών και τριπλών συντάξεων.
α.x)Χορήγηση κινήτρων για οικειοθελή αποχώρηση δημοσίων υπαλλήλων
α.xι)Κατάργηση της εγγράφου αλληλογραφίας και αντικατάστασής της απο την ηλεκτρονική αλληλογραφία
α.xiι)Χορήγηση επιδόματος ( ίσο με το 10% της εξοικονομούμενης ετήσιας δαπάνης) σε κάθε Δημόσιο Υπάλληλο που θα προτείνει τρόπους η μεθόδους εξοικονόμησης άλλων κρατικών δαπανών (προτάσεις π.χ. για εξοικονόμηση ενοικιασμένων  χώρων-γραφείων  και χρήσης αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης)
Η άμεση εφαρμογή της πιο πάνω στρατηγικής, ως προς το έλλειμμα, θα επανασυνδέσει, πιθανότατα, τις αγορές, πολύ πιό γρήγορα με την Ελληνική οικονομία και θα βελτιώσει σημαντικά τη ρευστότητά της, που είναι στοιχειώδης προϋπόθεση για τη μελλοντική ανάπτυξή της.
Το μεγάλο ερώτημα βέβαια είναι, ποιός θα τα εφαρμόσει και εαν η θεραπεία - σοκ για τη σωτηρία της πατρίδος είναι άμεση στοιχειώδης υποχρέωση, η χρειάζεται λαϊκή νομιμοποίϊση για την λήψη και άλλων, τυχόν,  μέτρων (πχ άρση της μονιμότητας των Δημοσίων υπαλλήλων και αντικατάστασή της με,  πιθανόν, πενταετείς συμβάσεις);
Δεν μπορεί μια βάρκα (ιδιωτικός τομέας) να σπρώχνει συνέχεια ένα κρουαζιερόπλοιο (δημόσιος τομέας). Ούτε βέβαια και η βάρκα να είναι κρατικοδίαιτη!!                                                                                   

Η  τρόϊκα,  μάλλον  δεν  θα φέρει  αντίρρηση.

Σε λίγο ακολουθεί το μέρος β΄

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου