Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Οι παρεμβάσεις για τη φοροδιαφυγή δεν είναι επαρκείς!!! !Ας μιλήσουμε με αριθμούς. …

ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΣΟΝΑ . 12-6-2011
Φοροδιαφυγή και μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015.

Η Ελλάδα έχει μια ιδιαιτερότητα. Τα φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα είναι περίπου 5 μονάδες του ΑΕΠ χαμηλότερα από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο……….Αυτό αναφέρεται από την ίδιο το κράτος, στη σελίδα 17 για τα μέτρα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων, στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015. Τι σημαίνει αυτό σε αριθμούς?
Τουλάχιστον 10 δις ευρω το χρόνο Ελληνική φοροδιαφυγή παραπάνω από τη μέση Ευρωπαϊκή φοροδιαφυγή.
Tι παρεμβάσεις περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημασιονομικής στρατιγικής 2012-2015 για τη φοροδιαφυγή και τι ποσά προσδοκά να αντλήσει ? Ιδού λοιπόν:
α) Παρεμβάσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής (ύψους 3 δις ευρώ) που βασίζονται στο επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που παρουσιάστηκε τον Απρίλιο.
β)Παρεμβάσεις για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης κυρίως στους άμεσους, αλλά και στους έμμεσους φόρους (ύψους 6 δις ευρώ)
Δηλαδή, συνολικές παρεμβάσεις ποσού 9,0 δις ευρώ, για τη περίοδο 2012-2015 ή περίπου 2,25 δις ευρω το χρόνο, ενώ η Ελληνική φοροδιαφυγή, όπως αναγνωρίζει επισήμως και το Υπουργείο ανέρχεται σε 10 δις ευρω το χρόνο(τουλάχιστον). Υπολείπεται κατά 7,75 δις το χρόνο, δηλαδή κατά 31,0 δις ευρω για τη περίοδο 2012-2015. Δηλαδή η πάταξη της φοροδιαφυγής και μόνο έλυνε το πρόβλημα της περιόδου.
Υπενθυμίζω ότι το σύνολο των παρεμβάσεων του μεσοπροθέσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής για το 2012-2015 αποσκοπεί σε 28 δις ευρω, ενώ η προτεινόμενη πάταξη της φοροδιαφυγής προσδοκάται να συμβάλει με 9,0 δις ευρω.
Είναι εμφανές και αποδεικνύεται ότι η προτεινόμενη πάταξη της φοροδιαφυγής είναι τουλάχιστο ανεπαρκής. Θα δούμε σε άλλο γράμμα αν είναι και κοινωνικά δίκαιη.
Τώρα τι γίνεται? Σας παραπέμπω στην ανάρτηση της 2ας Ιουνίου με θέμα « οι μεγάλες αδυναμίες του εισπρακτικού μας μηχανισμού ». Εκεί βρίσκεται η λύση για τη πάταξη της φοροδιαφυγής. Μια λύση που μπορεί να δώσει 34 δις ευρω μέσα στο 2011 και στο 2012 και να αγοράσει η Ελλάδα χρόνο μέχρι να επαναλειτουργήσει ο εισπρακτικός μηχανισμός και μέχρι τότε να αποδώσουν τα όποια μέτρα παρθούν. Εν τω μεταξύ μπορεί αφενός οι αγορές να το δούν διαφορετικά και να ανοίξουν γρηγορότερα και αφετέρου η πίεση της ΕΕ για άμεση πώληση της δημόσιας περιουσίας, σε τέτοιο αρνητικό περιβάλλον (ποιος το θελει?) να εκτονωθεί, με νέες διαπραγματεύσεις, για αργότερα….
Και δεν έχουμε μιλήσει ακόμη για εισφοροδιαφυγή!
Ούτε έχουμε μιλήσει για το ποιός θα εφαρμόσει το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο !
Καλά δεν ήξερες, δεν ρώταγες?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου