Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Ισοζύγιο Πληρωμών: Φεβρουάριος 2011-Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε μεγάλη μείωση

Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών
Το Φεβρουάριο του 2011 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε μεγάλη μείωση και διαμορφώθηκε σε 1.959 εκατ. ευρώ, έναντι 3.159 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο του 2010. Ο περιορισμός του ελλείμματος αντανακλά πρωτίστως τη σημαντική αύξηση των τρεχουσών μεταβιβαστικών εισπράξεων του τομέα της γενικής κυβέρνησης (κυρίως από την ΕΕ) κατά 1.091 εκατ. ευρώ και δευτερευόντως τη μείωση των εισαγωγών αγαθών εκτός καυσίμων κατά 237 εκατ. ευρώ, την αύξηση των εξαγωγών αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 142 εκατ. ευρώ και τη μείωση των καθαρών πληρωμών για τόκους μερίσματα και κέρδη κατά 82 εκατ. ευρώ. Οι ανωτέρω εξελίξεις υπεραντιστάθμισαν την αύξηση των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων κατά 322 εκατ. ευρώ.
Η βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου εκτός καυσίμων και πλοίων αντανακλά το ότι συνεχίστηκε η ανάκαμψη των εισπράξεων από εξαγωγές της κατηγορίας αυτής (που αυξήθηκαν κατά 17,2%) και η υποχώρηση των πληρωμών για αντίστοιχες εισαγωγές (που μειώθηκαν κατά 5,5%).
Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών έμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο (μειώθηκε μόνο κατά 3 εκατ. ευρώ), δεδομένου ότι η μικρή άνοδος των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών και ο περιορισμός των καθαρών πληρωμών για λοιπές υπηρεσίες αντισταθμίστηκαν από το ότι οι καθαρές πληρωμές για ταξιδιωτικές υπηρεσίες διαμορφώθηκαν σε 15 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2011, έναντι καθαρών εισπράξεων 16 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο του 2010. Όσον αφορά τις υπηρεσίες μεταφορών, οι ακαθάριστες εισπράξεις (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) περιορίστηκαν κατά 4,1%, ενώ οι αντίστοιχες πληρωμές μειώθηκαν κατά 8,0%.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων μειώθηκε κατά 78 εκατ. ευρώ ή 11,2%, καθώς οι καθαρές πληρωμές για τόκους, μερίσματα και κέρδη μειώθηκαν κατά 11,9%.
Τέλος, το ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 669 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 383 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο 2010, κυρίως λόγω των αυξημένων εισπράξεων του τομέα της γενικής κυβέρνησης από την ΕΕ, οι οποίες αφορούν άμεσες ενισχύσεις και επιδοτήσεις στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Όπως είχε αναφερθεί και στο δελτίο τύπου της 21ης Μαρτίου, το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους, λόγω της ταχείας διεκπεραίωσης των σχετικών διαδικασιών, έχει ήδη εισρεύσει το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων που αφορούν τις τρέχουσες μεταβιβάσεις από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης για ολόκληρο το 2011. (Υπενθυμίζεται ότι οι ακαθάριστες τρέχουσες μεταβιβάσεις από την ΕΕ περιλαμβάνουν κυρίως τις καταβολές από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ) καθώς και τις καταβολές από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ενώ οι τρέχουσες μεταβιβάσεις προς την ΕΕ περιλαμβάνουν τις αποδόσεις-πληρωμές της Ελλάδος στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό.)
Το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2011 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών περιορίστηκε κατά 2 δισεκ. ευρώ ή κατά 29,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010 και διαμορφώθηκε σε 4,7 δισεκ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά πρωτίστως τη μεγάλη άνοδο των τρεχουσών μεταβιβαστικών εισπράξεων του τομέα της γενικής κυβέρνησης (κυρίως από την ΕΕ) κατά 2,1 δισεκ. ευρώ και δευτερευόντως τη μείωση των πληρωμών για εισαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων κατά 504 εκατ. ευρώ, την αύξηση των εισπράξεων από εξαγωγές αγαθών (σύνολο) κατά 453 εκατ. ευρώ και τη μείωση των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη κατά 80 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, το συνολικό έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου παρουσίασε αύξηση κατά 113 εκατ. ευρώ, η οποία προήλθε από την αύξηση των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων κατά 921 εκατ. ευρώ, ενώ οι καθαρές πληρωμές για αγορές πλοίων μειώθηκαν κατά 171 εκατ. ευρώ και το εμπορικό έλλειμμα εκτός πλοίων και καυσίμων περιορίστηκε κατά 637 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων αυξήθηκαν κατά 15,7%, ενώ οι πληρωμές για αντίστοιχες εισαγωγές μειώθηκαν κατά 8,4%.
Η διεύρυνση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 42 εκατ. ευρώ αντανακλά τη μείωση των καθαρών πληρωμών για λοιπές υπηρεσίες, η οποία αντιστάθμισε τον περιορισμό των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών και την αύξηση των καθαρών πληρωμών για ταξιδιωτικές υπηρεσίες. Σημειώνεται ότι τόσο οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) όσο και οι αντίστοιχες πληρωμές παρουσίασαν μικρή μείωση κατά 3,2%, με αποτέλεσμα οι καθαρές εισπράξεις να περιοριστούν κατά 32 εκατ. ευρώ. Επίσης, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους αυξήθηκαν κατά 6,1%, ενώ οι αντίστοιχες δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος αυξήθηκαν κατά 11,6%, με αποτέλεσμα οι καθαρές πληρωμές για ταξιδιωτικές υπηρεσίες να αυξηθούν κατά 21 εκατ. ευρώ.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων περιορίστηκε κατά 70 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το πρώτο δίμηνο του 2010, κυρίως επειδή οι καθαρές πληρωμές για τόκους, μερίσματα και κέρδη μειώθηκαν κατά 6,3%.
Τέλος, το ισοζύγιο των τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 1.358 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 651 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2010, κυρίως λόγω της προαναφερθείσας αύξησης των μεταβιβάσεων από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης. Ισοζύγιο Κεφαλαιακών Μεταβιβάσεων
Το Φεβρουάριο του 2011 το ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 338 εκατ. ευρώ, κατά 244 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από ό,τι το Φεβρουάριο του 2010, λόγω της υλοποίησης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. (Οι κεφαλαιακές μεταβιβάσεις από την ΕΕ περιλαμβάνουν κυρίως τις καταβολές από τα Διαρθρωτικά Ταμεία -- πλην του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου -- και το Ταμείο Συνοχής, βάσει του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.)
Το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2011 το ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων εμφάνισε πλεόνασμα 326 εκατ. ευρώ, έναντι 126 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο δίμηνο το 2010. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά κυρίως την άνοδο των κεφαλαιακών μεταβιβάσεων από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης. Το συνολικό ισοζύγιο μεταβιβάσεων (τρεχουσών και κεφαλαιακών) παρουσίασε πλεόνασμα 1.684 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 524 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2010, γεγονός που αντανακλά την προαναφερθείσα εξέλιξη των τρεχουσών μεταβιβάσεων από την ΕΕ.
Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαιακών Μεταβιβάσεων
Το έλλειμμα του συνολικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαιακών μεταβιβάσεων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) διαμορφώθηκε σε 1,6 δισεκ. ευρώ το Φεβρουάριο του 2011, έναντι 3,1 δισεκ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2010. Το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2011 το έλλειμμα αυτό διαμορφώθηκε σε 4,4 δ ισεκ. ευρώ, έναντι 6,6 δισεκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2010, δηλαδή μειώθηκε κατά 33,3%.
Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών
Το Φεβρουάριο του 2011 οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους εμφάνισαν καθαρή εισροή 23 εκατ. ευρώ. Οι σημαντικότερες συναλλαγές αφορούν (α) εισροή 43 εκατ. ευρώ από την Cosco Pacific Limited (Χόνγκ-Κόνγκ) για τη συμμετοχή της στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Piraeus Container Terminal SA και (β) εισροή 30 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή της Velti Plc (Ηνωμένο Βασίλειο) στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής της «Velti ΑΕ Προϊόντων Λογισμικού και Συναφών Προϊόντων και Υπηρεσιών». Οι άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος εμφάνισαν καθαρή εκροή 141 εκατ. ευρώ. Η σημαντικότερη συναλλαγή της κατηγορίας αυτής αφορά εκροή 101 εκατ. ευρώ για την προικοδότηση από την EFG Eurobank Ergasias SA του υποκαταστήματός της EFG Eurobank Ergasias S.A Spolka (Πολωνία).
Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, καταγράφηκε καθαρή εισροή ύψους 796 εκατ. ευρώ, η οποία οφείλεται στη μείωση των τοποθετήσεων κατοίκων Ελλάδος σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού κατά 1,7 δισεκ. ευρώ (εισροή). Η κίνηση αυτή αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη μείωση των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια που έχουν εκδοθεί από κατοίκους Ελλάδος κατά 1,0 δισεκ. ευρώ (εκροή).
Όσον αφορά τις ''λοιπές'' επενδύσεις, καταγράφηκε καθαρή εισροή ύψους 1,1 δισεκ. ευρώ, η οποία οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα κατά 1,5 δισεκ. ευρώ (εισροή), την αύξηση κατά 264 εκατ. ευρώ των δανειακών υποχρεώσεων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προς μη κατοίκους (εισροή), καθώς και τη μικρή μείωση κατά 65 εκατ. ευρώ των δανείων που έχουν χορηγηθεί σε μη κατοίκους (εισροή). Οι ανωτέρω κινήσεις αντισταθμίστηκαν από την αύξηση των τοποθετήσεων των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων και θεσμικών επενδυτών σε καταθέσεις και repos του εξωτερικού κατά 778 εκατ. ευρώ (εκροή).
Το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2011 οι άμεσες επενδύσεις εμφάνισαν καθαρή εκροή ύψους 140 εκατ. ευρώ (έναντι καθαρής εκροής 234 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2010). Ειδικότερα, η καθαρή εκροή κεφαλαίων κατοίκων για άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό ανήλθε σε 208 εκατ. ευρώ, ενώ η καθαρή εισροή κεφαλαίων μη κατοίκων για άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα έφθασε τα 68 εκατ. ευρώ.
Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου σημειώθηκε καθαρή εκροή ύψους 131 εκατ. ευρώ (έναντι καθαρής εισροής 1,26 δισεκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2010). Ειδικότερα, καταγράφηκε εκροή κεφαλαίων λόγω μείωσης των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια που έχουν εκδοθεί από κατοίκους Ελλάδος κατά 2,1 δισεκ. ευρώ, η οποία αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό από τη μείωση των τοποθετήσεων των εγχώριων θεσμικών επενδυτών σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού κατά 1,7 δισεκ. ευρώ (εισροή), τη μείωση των τοποθετήσεων κατοίκων σε μετοχές αλλοδαπών επιχειρήσεων κατά 207 εκατ. ευρώ (εισροή) και την αύξηση των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων κατά 144 εκατ. ευρώ (εισροή).
Στην κατηγορία των "λοιπών'' επενδύσεων η καθαρή εισροή ύψους 4,3 δισεκ. ευρώ (έναντι καθαρής εισροής 5,5 δισεκ. ευρώ το αντίστοιχο δίμηνο του 2010) οφείλεται κυρίως στην αύξηση κατά 6,2 δισεκ. ευρώ των καθαρών δανειακών υποχρεώσεων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα προς μη κατοίκους (εκ των οποίων 6.153 εκατ. ευρώ αφορούν τον καθαρό δανεισμό του τομέα της γενικής κυβέρνησης, ο οποίος αντανακλά ακαθάριστο δανεισμό ύψους 6.468 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης της Ελληνικής οικονομίας). Η εξέλιξη αυτή αντισταθμίστηκε εν μέρει από την αύξηση των τοποθετήσεων των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων και θεσμικών επενδυτών σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό κατά 2,0 δισεκ. ευρώ (εκροή).
Στο τέλος Φεβρουαρίου 2011 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 4,75 δισεκ. ευρώ. (Υπενθυμίζεται ότι από την ένταξη της Ελλάδος στη ζώνη του ευρώ τον Ιανουάριο του 2001 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα, σύμφωνα με τον ορισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, περιλαμβάνουν μόνο το νομισματικό χρυσό, τη "συναλλαγματική θέση" στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα "ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα" και τις απαιτήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος σε ξένο νόμισμα έναντι κατοίκων χωρών εκτός της ζώνης του ευρώ. Αντίθετα, δεν περιλαμβάνουν τις απαιτήσεις σε ευρώ έναντι κατοίκων χωρών εκτός της ζώνης του ευρώ, τις απαιτήσεις σε συνάλλαγμα και σε ευρώ έναντι κατοίκων χωρών της ζώνης του ευρώ, και τη συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος στο κεφάλαιο και στα συναλλαγματικά διαθέσιμα της ΕΚΤ.)
Σχετικός σύνδεσμος: Ισοζύγιο Πληρωμών: Φεβρουάριος 2011 - Πίνακας
http://www.bankofgreece.gr/BoGAttachments/20.4.2011%20Ισοζύγιο%20Πληρωμών%20-%20Φεβρουάριος%202011%20-%20Πίνακας.xls


20/04/2011 - Πηγή = ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου