Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

«Ωριμάζουν» οι συνθήκες για συγχωνεύσεις τραπεζών

«Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος αφελληνισμού του κλάδου»
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΤΖΙΟΒΑΡΑΣ -BHMA- Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Κινδύνους αφελληνισμού του εγχώριου τραπεζικού συστήματος επεσήμαναν οι εκπρόσωποι του κλάδου κατά τη συζήτηση χθες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων επί του νομοσχεδίου για τη δημιουργία του νέου Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο θα συσταθεί βάσει του μνημονίου με την τρόικα και θα χρηματοδοτηθεί με ποσό 10 δισ. ευρώ. Παράλληλα εκτίμησαν ότι οι συγχωνεύσεις πιστωτικών ιδρυμάτων αποτελούν αναπότρεπτη προοπτική, προκειμένου οι ελληνικές τράπεζες να αντιμετωπίσουν τις διεθνείς εξελίξεις, ενώ χαρακτήρισαν το νέο Ταμείο στήριξης «αναγκαίο», ευχόμενοι να αποδειχθεί «αχρείαστο». «Ο κίνδυνος αφελληνισμού είναι υπαρκτός» ανέφερε ο διοικητής της Εθνικής και πρόεδρος της ΕΕΤ καθηγητής κ. Β. Ράπανος, που σημείωσε ότι «όπου έχει πάει το ΔΝΤ είχαμε πάρτι εξαγορών από ξένες τράπεζες». «Είναι τόσο χαμηλά οι τιμές των μετοχών των πιστωτικών ιδρυμάτων που οποιοσδήποτε μπορεί να τις αγοράζει» εξήγησε ο κ. Ράπανος, τονίζοντας..........
 ότι το συζητούμενο νομοσχέδιο συμβάλλει στο «να δοθεί το μήνυμα πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντέχειώστε να μην υπάρξουν περαιτέρω πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές».

Ο ίδιος μιλώντας ως διοικητής της ΕΤΕ και όχι ως πρόεδρος της ΕΕΤ, όπως διευκρίνισε, εξέφρασε την άποψη ότι «με τις συνενώσεις ενδυναμώνεται το τραπεζικό σύστημα», σπεύδοντας όμως να προσθέσει ότι τα σενάρια περί επικείμενων «τραπεζικών γάμων» τα διαβάζει και εκείνος στον Τύπο και δεν διαθέτει περισσότερες πληροφορίες, αφού, όπως είπε, «οι συγχωνεύσεις είναι σαν τις υποτιμήσεις:ανακοινώνονται επισήμως αφού έχουν ήδη γίνει».

Εκ μέρους της Τράπεζας της Ελλάδας ο υποδιοικητής κ. Ι.Παπαδάκης απάντησε ότι «είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς συγχωνεύσεις» αλλά «μοιραία ο τρόπος διαμόρφωσης του διεθνούς περιβάλλοντος θα επηρεάσει τις εξελίξεις». Προσέθεσε πάντως ότι το υπό σύσταση Ταμείο «θα δώσει χρονική ανάσα ώστε οι τράπεζες ό,τι είναι να κάνουννα το κάνουν με άνεση χρόνου».

Ο κ. Ράπανος δεν έκρυψε τα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος λέγοντας ότι, αν και τα εγχώρια ιδρύματα δεν είχαν εκτεθεί σε κινδύνους ακολουθώντας πολιτική συνετής διαχείρισης που αποτυπώθηκε στα οικονομικά αποτελέσματα ακόμη και του 2009, οι επανειλημμένες υποβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας παρέσυραν και τις αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών, με αποτέλεσμα να έχουν κλείσει οι διατραπεζικές αγορές και μοναδική πηγή ρευστότητας να αποτελεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Προβλήματα, κατά τον διοικητή της Εθνικής, δημιούργησε και η μείωση των καταθέσεων τις οποίες απέσυραν πολλά νοικοκυριά για να πληρώσουν υποχρεώσεις τους, ενώ, όπως συμπλήρωσε, «κακά τα ψέματα, βγήκαν και αρκετά χρήματα στο εξωτερικό». Συμπλήρωσε ότι τα κέρδη των τραπεζών έχουν συρρικνωθεί και της Εθνικής συγκεκριμένα προέρχονται από το εξωτερικό και κατά βάση από την τουρκική Finansbank, αλλά εκτίμησε ότι, «αν θα γίνουν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου,είναι θέμα κάθε τράπεζας» . Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει θέμα» καθώς «εσωτερικά όλες οι τράπεζες κάνουμε stress test, χωρίς να περιμένουμε να μας τα επιβάλουν η ΤτΕ και η ΕΚΤ».

Ο αντιπρόεδρος της ΕΕΤ και διευθύνων σύμβουλος της Εurobank κ. Ν. Νανόπουλος χαρακτήρισε το υπό σύσταση Ταμείο «δίχτυ ασφαλείας» το οποίο «μπορεί και καμία τράπεζα να μην το χρειαστεί» αλλά «είναι αναγκαίο, ακόμη και αν αποδειχθεί αχρείαστο, όπως λέμε για τον γιατρό». Ο ίδιος, όπως και ο κ. Ράπανος, διατύπωσε έμμεση κριτική για τις πολιτικές του υπουργείου Ανάπτυξης. Ο διοικητής της ΕΤΕ έθεσε το ζήτημα των νομοθετικών ρυθμίσεων για τα χρέη επιχειρήσεων και νοικοκυριών που, όπως είπε, λειτούργησαν ως κίνητρο για να μην εκπληρώνονται δανειακές υποχρεώσεις, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Εurobank αναφερόμενος στο ΕΣΠΑ είπε ότι «υπάρχει μεγάλη αναντιστοιχία των εγκρίσεων και των αιτημάτων», προσθέτοντας ότι «από μόνες μας οι τράπεζες κάνουμε μεγάλες προσπάθειες να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου